About
Playlists
Sign up
1

NVC prielaidos

Join
OverviewBadges

NVC prielaidos

Join

Content

NVC praktika paremta tam tikromis prielaidomis. Gyvenant remiantis jomis tampa vis lengviau ir paprasčiau užmegzti kokybišką ryšį su savimi ir kitais.

1. Visi žmonės turi tų pačių poreikių. Mes visi turim tų pačių poreikių, nors strategijos, kurias naudojam, kad juos patenkintume, gali skirtis. Konfliktai nutinka strategijų, o ne poreikių lygmeny.

2. Visi veiksmai yra bandymai patenkinti poreikius. Mūsų troškimas patenkinti poreikius, nesvarbu, sąmoningas ar ne, yra visų mūsų veiksmų pagrindas. Mes pasitelkiame smurtą ar kitokius veiksmus, neatitinkančius mūsų ar kitų žmonių poreikių tik tada, kai neatpažįstame veiksmingesnių strategijų.

3. Jausmai nurodo į tai, kad poreikiai yra patenkinti arba ne. Kitų žmonių veiksmai gali aktyvuoti jausmus, bet jie nėra jausmų priežastis. Jausmai kyla tiesiogiai iš to, ar mums mūsų poreikiai atrodo patenkinti, ar ne. Mūsų poreikių patenkinimo įvertinimas beveik visada yra paremtas interpretacija ar įsitikinimu. Kai mūsų poreikiai patenkinti, galime jaustis laimingi, ramūs ir t. t. Kai jie nepatenkinti, galime būti liūdni, išsigandę, nusivylę ir t. t.

4. Tiesiausias kelias į vidinę taiką yra sukurti ryšį su savimi. Mūsų gebėjimas pasiekti vidinę taiką nepriklauso nuo mūsų poreikių patenkinimo. Net tada, kai daugelis poreikių nepatenkinami, vidinei taikai gali pakakti to, kad užmegsime ryšį su savimi.

5. Pasirinkimas yra vidinis procesas. Nepriklausomai nuo aplinkybių, mes galime patenkinti savo autonomijos poreikį sąmoningai pasirinkdami ir taip suvokdami interesus.

6. Visi žmonės gali atjausti. Mes turime įgimtą gebėjimą atjausti, nors ne visada žinome, kaip tai pasiekti. Kai mus atjaučia ir gerbia mūsų pasirinkimo laisvę, mums tampa lengviau atjausti ir save, ir kitus. Auganti atjauta tiesiogiai prisideda prie mūsų gebėjimo tenkinti poreikius taikiai.

7. Žmonės mėgsta duoti. Mes iš prigimties mėgstame padėti kitiems, kai esam užmezgę ryšį su savo ir kitų poreikiais ir suvokiame, kad patys pasirenkame duoti.

8. Žmonės patenkina poreikius užmegzdami tarpusavio santykius. Mes tenkiname daugybę savo poreikių bendraudami su kitais žmonėmis ir su gamta, nors dalis poreikių iš esmės yra patenkinami užmezgant santykį su savimi, o kai kurie kiti – atsižvelgiant į dvasinio gyvenimo aspektus. Kai kitų poreikiai nepatenkinami, dalis mūsų poreikių taip pat lieka nepatenkinami.

9. Mūsų pasaulis siūlo apsčiai išteklių poreikiams patenkinti. Kai žmonės bus pasiryžę vertinti kiekvieno poreikius ir bus atgavę ryšio palaikymo bei kūrybiško išteklių dalijimosi įgūdžius, galės įveikti savo dabartinę vaizduotės krizę ir rasti būdų, kaip atsižvelgti į kiekvieno pagrindinius poreikius.

10. Žmonės keičiasi. Tiek mūsų poreikiai, tiek ir jų tenkinimo strategijos laikui bėgant keičiasi. Kur bebūtume dabartiniu metu, atskirai ar kartu, visi gebame augti ir keistis.

Gilinantis plačiau į pačiau į NVC ir jį praktikuojant, taip pat laikomasi žemiau pateiktų intencijų, tikint, kad jos praturtina mūsų gyvenimus ir prisideda kuriant tokį pasaulį, kuriame visų poreikiais pasirūpinama taikiai.

A. Gyvenimas atvira širdimi
1. Atjauta sau.
2. Kalbėjimas iš širdies.
3. Priėmimas su atjauta.
4. Pirmenybės teikimas ryšiui.
5. Anapus „teisingumo“ ir „klaidingumo“.

B. Pasirinkimas. Atsakomybė. Taika
1. Atsakomybės prisiėmimas už savo jausmus.
2. Atsakomybės prisiėmimas už savo veiksmus.
3. Sugyvenimas su nepatenkintais poreikiais.
4. Didinti gebėjimą tenkinti poreikius.
5. Didinti gebėjimą priimti dabarties akimirką.

C. Dalijimasis galia (bendradarbiavimas)
1. Rūpinimasis visų žmonių poreikiais.
2. Gebėjimų dalytis ištekliais gerinimas atsižvelgiant į poreikius.
3. Apsaugantis jėgos naudojimas.


Šioje veikloje kreipsime dėmesį į suvokimą šios teorinės informacijos ir ieškosime sąsajų savo kasdieniuose elgesio modeliuose.

Get activity badge

NVC prielaidos Get this badge

Šis ženkliukas patvirtina, kad susipažinau plačiau su NVC teorine informacija, kokios intencijos ir prielaidos padeda kurti tai ir ugdytis savyje. Tai parodo, kad nesmurtinė komunikacija yra ugdymosi procesas, kuris svarbus darbe su žmonėmis.
You have to finish 2 tasks to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Kuri NVC prielaida labiausiai įstrigo? Dėl ko?
Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Kaip šios išvardintos NVC prielaidos padeda kurti sveikus santykius su žmonėmis? Kaip tai gali pagelbėti tavo kasdieniame gyvenime?
Task no.3
Evidence verified by: one activity organiser
Su kuria NVC intencijų kategorija labiausiai sutinki? Dėl ko?

Skills

ESCO
#show empathy
ESCO
#reflexion
ESCO
#study community as a target community
ESCO
#communication
Personal development
Added to playlist (0)
Time to complete: 30 minutes
Share:

Organisers

New Dimension in Career Guidance
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists