About
Playlists
Sign up
1

Viršupio dvaras

Antakalnio g. 84A, Vilnius 10204, Lithuania
Join
OverviewBadges

Viršupio dvaras

Antakalnio g. 84A, Vilnius 10204, Lithuania
Join

Content

Kadaise Žygimantas Augustas Antakalnyje pasistatė medžioklės rūmus - Viršupio dvarą. Šalia dvaro jis turėjo ir žvėrynėlį, kuriame laikė įvairiausius gyvūnus. Labiausiai laiką Antakalnyje Žygimantas mėgo leisti su savo mylimąja Barbora. Barborai taip pat labai patiko Antakalnyje. Šalia Neries ji mėgo lesinti retų rūšių gulbes, kurias Žygimantas Augustas parvežė jai iš užsienio. Praėjus daugybei metų, rūmai sugriuvo, sunyko. Tačiau paslaptingas dvaras ir jo buvimo vieta nedavė ramybės daugybei tyrinėtojų. Vienas iš tokių buvo Adomas Honoris Kirkoras. Vienoje iš savo knygų jis teigė atradęs dvaro pamatus, senovinių monetų, koklių ir kitų artefaktų. Tačiau po tyrinėtojo mirties, daugybė jo užrašų dingo, ir dabar labai sunku pasakyti kur dabar yra dvaro pamatai.

Kur galėjo stovėti Žygimanto Augusto medžioklės rūmai, versijų yra įvairių. Viena iš jų teigė, kad dvaras galėjo stovėti už dabartinės Antakalnio infekcinės ligoninės, tačiau 1992 m. atlikti kasinėjimai, nuvylė - jokių dvaro pamatų nerasta. Lieka dar kelios teorijos, pagal kurias dvaras galėjo būti maždaug toje vietoje kur dabar yra Antakalnio žiedas arba Valakampių tiltas. Tad gali būti, jog medžioklės rūmai – giliai po afaltu vis dar laukia kada bus atrasti iš naujo.

Beje! 2020 m. gruodžio 6 dieną Barborai Radvilaitei sukako 500 metų - išties reikšmingas jubiliejus!

Peržiūrėk žemiau esantį video apie laiku keliaujančius ir pasiklydusius Barborą ir Žygimantą bei atsakyk į pateiktą klausimą - sulauksi atsakymo iš romantiškiausios Antakalnio istorijų poros!


Get activity badge

Viršupio dvaras Get this badge

Šis ženkliukas patvirtina, jog jo savininkas(ė) susipažino su Viršupio dvaro ir jo gyventojų - Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto istorija.

You have to finish all tasks to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Ar esi patyręs ilgesį vietos ar artimo žmogaus? Papasakok savo istoriją.
Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Kaip save įsivaizduoji po 5 metų? Kaip atrodo tavo gyvenimas, ką veiki, kokią turi svajonę?

Location

Antakalnio g. 84A, Vilnius 10204, Lithuania

Skills

ESCO
#summarise stories
ESCO
#history
ESCO
#participate in artistic mediation activities
ESCO
#fine arts
ESCO
#cultural history
Arts and culture
Added to playlist (1)
Time to complete: 10 minutes
Share:

Organisers

Antakalnio istorijos

Used in playlists

Antakalnio istorijos
Antakalnio istorijos
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists